Vrouwen met autisme

Zij zijn er ook!

Wanneer het over autisme gaat, denken de meeste mensen vaak automatisch aan autisme bij mannen. Autisme komt ook vaker voor bij mannen. Het is de vraag of dit komt omdat er minder vrouwen zijn met autisme, of dat de diagnostiek naar autisme bij vrouwen specialistische kennis vereist die weinig hulpverleners hebben.

Autisme Spectrum Centrum beschikt over deze kennis.

Onderling kunnen de kenmerken van autisme bij mannen en vrouwen heel verschillend zijn.

Aan de ene kant van het spectrum kunnen mensen met ASS veel moeite hebben met leren of communiceren en aan de andere kant kan men uitzonderlijke vaardigheden hebben in bijvoorbeeld tekenen, wiskunde of muziek.

Onderling kunnen de kenmerken van autisme bij mannen en vrouwen dan ook heel verschillend zijn.
Doordat vrouwen in het algemeen beter zijn in het observeren en imiteren van sociale interacties van hun leeftijdsgenoten, zouden zij beter dan mannen in staat zijn om hun autistische trekken te verbergen voor anderen.

Het vaststellen van autisme bij vrouwen kan hierdoor lastiger zijn.  Veel vragen op de vragenlijsten tijdens onderzoek naar autisme bij meisjes gaan over jongensachtige interesses waardoor ongewone obsessies bij meisjes onopgemerkt blijven.

Er is wel een groeiend bewustzijn dat, bij de huidige manier van testen bij kinderen, bij veel meisjes de diagnose autisme over het hoofd wordt gezien. Dit is een belangrijke ontwikkeling, omdat hoe vroeger autisme geconstateerd kan worden, hoe beter de toekomstkansen voor kinderen met autisme – jongens én meisjes – zullen zijn.

Interessante boeken over vrouwen en autisme

Vrouwen met autisme

Bronja Prazdny

22 dingen waarvan een vrouw met Asperger wil dat haar partner ze weet

Rudy Simone

Handboek voor Aspergervrouwen.

Liane Holliday Willey

Dramaqueen of gewoon autisme

Marije Van Dongen

Aspergirls

Rudy Simone

Niet ongevoelig

Henny Struik

Maak nu uw afspraak

U kan een afspraak maken via e-mail of per telefoon. Wij doen ons best zo snel mogelijk een afspraak in te plannen.
U kunt ook geheel vrijblijvend contact met ons opnemen.

Maak een afspraak